Бюджетът на Каварна за 2012 г. незаконен
Бюджетът на Каварна за 2012 г. незаконен / Дарик Добрич - архив

Административен съд Добрич отмени решението, с което общинските съветници в Каварна приеха бюджет 2012. Съдът връща делото като преписка на Общински съвет – Каварна за ново произнасяне и осъжда Общинския съвет да заплати в полза на Областния управител на Добрич сумата от 250 лева, направени за разноски по делото за възнаграждения на юрисконсулт и вещо лице. Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.

Пред Дарик председателят на Общинския съвет в Каварна Иван Кьосев отказа коментар по темата преди да се е запознал с писменото становище на съда.

Кметът на Каварна Цонко Цонев обаче заяви: „Това е абсолютен прецедент в България. В момента общинската администрация подготвя приемането на бюджет 2013, а се оказва, че трябва да приемаме и бюджет за 2012г. Предупреждавах общинските съветници многократно миналата година, че действат незаконно и приемат незаконен бюджет, сега ми е интересно как ще излязат от батака, който сами създадоха. Не може след като имаш мнозинство да правиш каквото си поискаш в една община. Сега се видя кой работи законно, в полза на хората и кой, воден от отмъстителност и злоба, че е загубил изборите”.

Дарик припомня, че Общинският съвет в Каварна оряза драстично предложения от кмета Цонев миналогодишен бюджет, като блокира парите за спорт и култура и на практика прие нов бюджет. Цонев атакува решението на обявената от него „тройна коалиция БСП-РЗС-ДСБ” пред Административен съд - Добрич, отделно решението бе оспорено и от Областния управител.

На въпроса очаква ли отпор и на бюджет 2013, Цонко Цонев отговори
„Ако общинските съветници искат съвсем да станат за смях и за мезе пред цяла България, могат да го направят. На втората година от управлението този Общински съвет би трябвало да направи успешен втори опит, защото първия беше фалстарт”.

Новата година започва с добри новини за община Каварна, информира още Цонко Цонев. Намаление от 7% на цената на газта за битови абонати и фирми от 1 януари регламентира газифициращата фирма в общината „Каварна газ”. Между 50 и 60 хиляди лева ще спести общината от това намаление през зимния период, тъй като е най-големият консуматор на газ, прогнозира кметът.

В първите дни на 2013 г. вече са назначени 7 млади новозавършили специалисти до 29 години в общинската администрация по програмата „Ново начало” на МТСП. Продължени са договорите на 30 души по програмите за социална заетост, а с други 45 са подписани договори за възстановителни и аварийни работи до края на март.