Бюджет'2013 на Добрич няма да бъде приет лесно, смята Божанка Вуцова
Бюджет'2013 на Добрич няма да бъде приет лесно, смята Божанка Вуцова / Дарик Добрич

Труден за изпълнение е бюджетът на Добрич за 2013 г. и приемането му няма да мине спокойно, каза в ефира на Дарик председателят на ресорната комисия в Общинския съвет Божанка Вуцова - съветник от групата на партия ГЕРБ. Тя посочи, че на заседанието на комисията в петък следобед, освен членовете, не е имало представители на нито една от политическите сили в местния парламент, което определи като "безотговорно".

Вуцова сподели, че по време на публичното обсъждане на бюджета гражданите са поискали основно подобрения в уличната мрежа и благоустройствени дейности във всички квартали на града. "Добрич обаче е община-град и няма откъде да има големи приходи, затова проблемите с инфраструктурата се решават основно с европейски проекти и добре, че ги има", подчерта съветничката.

Тя съобщи, че и тази година ГЕРБ ще осигурят дарения, с които да функционира кабинетът за ин-витро в ДКЦ-2, като би трябвало той да получава вече и държавно финансиране. Сред другите искания на гражданите са достъпна архитектурна среда, което е заложено в бюджета, както и повече контрол при опазването на чистотата.

Попитана очаква ли протести срещу размера на такса смет, който се вдига със 75% и гражданите ще усетят това тези дни, като получат съобщенията от общината, Вуцова коментира, че всъщност реалните числа, с които ще набъбне дължимото няма да са толкова високи и се надява да няма буен отпор. В проекта за бюджет при приходите от тази такса е заложено вдигане само с 30% спрямо 2012-а, което означава прогнозирана ниска събираемост. Вуцова призна, че събираемостта е ниска и прикани всички граждани на Добрич да изпълнят задълженията си към хазната, за да не се натоварват коректните платци. Нужен е повече контрол, смятат пък граждани, присъствали на публичното обсъждане, сподели председателката на бюджетната комисия.

Добрич няма откъде да има големи приходи, освен от събираемост на местните данъци и такси, защото няма много големи имоти за продаване, нито има с какво толкова да привлече инвеститори. Трябва да се пишат проекти и да се печели европейско финансиране, смята Божанка Вуцова. /чуйте част от разговора с нея в аудиото/

43 506 658 лева ще бъде бюджетът на Добрич за 2013 г., ако проектът за него бъде одобрен от общинските съветници утре. 25 млн.лева от него са приходи от държавно делегирани дейности, а 18 млн.лева - от местни дейности. Заложени са с 1.3 млн.лева повече обща субсидия от централния бюджет спрямо 2012 г..
Местните приходи са планирани с близо 2 млн.лева по-малко. Разходната част на бюджета, която е равна на приходната, се състои от 25 млн.лева за държавни дейности и 17 млн.лева за местни дейности. 16.5 млн от държавните са за заплати, 4 млн.лева - за издръжка. От местните 11.2 млн.лева са за издръжка, 1.4 млн.лева за капиталови разходи, 2.5 млн.лева са за възнаграждения. Намалени са в сравнение на 2012 г. повечето разходи, освен парите за заплати и осигуровки и членски внос.
Образованието е основното перо в бюджетните разходи на община град Добрич - 47%; 20% или 8.9 млн.лева са за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда; 9% - 3.9 млн.лева за държавните служби; 8% - 3.5 млн.лева са за култура, 7% за социални дейности, 5% за здравеопазване. 199 900 лева отиват за отбрана и сигурност, 850 900 лева - за икономически дейности и услуги. Със 700 000 лева ще бъдат подпомогнати спортните клубове в града.