Бюджет 2014 г. на Добрич крие рискове за увеличение на заплатите според КНСБ
Бюджет 2014 г. на Добрич крие рискове за увеличение на заплатите според КНСБ / Дарик Добрич - архив

Има заложено напрежение и рискове в бюджет 2014 г. на община Добрич по отношение на възможностите за увеличение на работните заплати на заетите в бюджетните сфери и на част от издръжката им, прогнозира в ефира на Дарик радио регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.

Според предварителните разчети на синдиката е възможно повишение на заплатите средно с около 10% в детско и ученическо здравеопазване, където средствата на община Добрич са увеличени спрямо 2013 г. с 9.5%. Между 2% и 4% е заложеното увеличение на средствата за социални дейности в проектобюджета на Добрич за 2014 г. и анализът сочи, че е възможно на отделни места в социалните заведения да има увеличение на заплатите с около 5%, но в други това няма как да се случи, коментира Василева. Тя прогнозира, че парите там ще стигнат за компенсиране увеличението на минималната работна заплата и за увеличаване средствата за издръжка.

КНСБ не очаква увеличение на работните заплати в сектор образование и в културната сфера. В момента от синдиката анализират цифрите и след като се запознаят с отчета за изпълнението на бюджет 2013г.,се надяват в първия работен ден на 2014 г. да връчат исканията си към кмета на Добрич по отношение на бюджет 2014 за всички функции и сфери, независимо дали те са делегирана държавна отговорност или общинска отговорност, подчерта Гинка Василева.

„Надявам се да направим възможното да увеличим заплатите в културната сфера, тъй като там работят специалисти, които са на прага на равнището на минималната работна заплата. Един магистър в културната сфера получава заплата от 380 лв. Тук очакваме разбиране и подкрепа и от Общинския съвет на Добрич” – коментира още регионалният координатор на КНСБ. Тя припомни, че синдикатът тази година много рано е поставил исканията си към правителството на национално ниво по отношение на републиканския бюджет 2014г. Основното настояване на КНСБ е за повишение на работните заплати не само в бюджетната сфера, а и в материалния сектор средно с 10%, по-голяма сигурност на работното място и намаляване на безработицата.

„По всеки повод, по който сме недоволни трябва да излизаме на улицата със своите икономически и синдикални искания и да се борим за осъществяването им. Силно се надявам, че ще има предсрочни избори, но не мога да кажа кога това ще се случи” – заяви още Гинка Василева.

Утре КНСБ ще участва в публичното обсъждане на проекто- бюджета на община Добрич от 16.00 часа в голямата заседателна зала на общината заедно с бизнеса, неправителствени и младежки организации.