Българско фентъзи ще гледаме на сцената на Кукления театър
Българско фентъзи ще гледаме на сцената на Кукления театър / Дарик Добрич
Българско фентъзи ще гледаме на сцената на Кукления театър
81980
Българско фентъзи ще гледаме на сцената на Кукления театър
  • Българско фентъзи ще гледаме на сцената на Кукления театър

Българско притчово фентъзи постави на сцената на добричкия Куклен театър Красимир Ранков. Пиесата е драматизация по романа на Никола Русев "Приказка за Стоедин", която е направил самият режисьор. Текстът Ранков счита за по-стойностен и завладяващ от сагата "Хари Потър".

Заглавието на спектакъла е "Жива вода". Сценографията и куклите са дело на Наталия Гочева. "Целият декор играе, той е като жив, изпълнен е от трико, куклите са нетрадиционни, има големи над 2 метра", разказаха от екипа на спектакъла. В изработката на куклите са участвали Веселин Анев, Елисавета Качулева и Димитър Митев. Музиката е написал проф. Костадин Бураджиев.

Централните роли на Стоедин и Невяна се изпълняват от двама младежи, които правят първите си стъпки на сцената и вече са назначени на щат в добричкия театър - Мустафа Исмаил и Сибел Азисова. Те са възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Екипът се радва на красива метафора - името Сибел в превод означава "капката, която носи щастие", сподели режисьорът. Сюжетът на представлението следва пътя, който изминава главният герой, за да донесе жива вода за вкаменилата се своя любима. Това е пиеса за чистото приятелство, за истинската любов, за смисъла да търсим, каза Ранков. Участват още актьорите от трупата Мирослава Демирева, Теодора Желева, Ренета Николова, Румен Куртев, Димитър Ялнъзов, както и гостът Стефан Киров.

Куклен театър "Дора Габе" залага на този спектакъл и като представителен за участие във фестивали, каза директорът Петър Петков. Ще се кандидатства на форуми в София, Стара Загора и Варна.

Спектакълът е ориентиран към по-големи деца и възрастни. Времетраенето му е по-дълго от обичайните за куклени представления 40 минути. "Жива вода" ще бъде около час и 15 минути, казаха от театъра. Премиерата е на 2 октомври от 19.00 часа.

Чуйте повече от режисьора в аудиото.