Българска фирма е осъществявала контрабандата с цигари
Българска фирма е осъществявала контрабандата с цигари / netinfo

Българска фирма е осъществявала сделките с цигари. Сред задържаните са и нейните шефове, съобщи за Дарик директорът на Граничната полиция ген. Красимир Петров.

Капитанът и екипажът на кораба са направили опит да го потопят, преди да бъде заловен от Гранична полиция.

По случая работят съвместно Главна дирекция за борба с организираната престъпност, областните дирекции в Добрич и Варна, но сигналът е на оперативната структура на Гранична полиция.

Ген. Красимир Петров обясни, че от една година се знае за контрабандната дейност в зоната на синята ни граница. Предстои да се установи дали цигарите са контрабандни или са за фиктивен износ.

Както вече стана ясно, при съвместна операция на Военната прокуратура във Варна, Регионалния граничен сектор Бургас и Главна дирекция за борба с организираната престъпност беше задържана организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на цигари.

В групата са участвали и двама гранични полицаи и бивши полицаи. Операцията е проведена на брега край село Тюленово.

25-членната група е задържана в момент на нелегален внос на 1 400 мастербокса на стойност 300 000 евро. Схемата е била следната – цигарите са били законно изнесени от пристанище Варна, натоварени са на турския кораб „Сюлейман куршум”.

След това обаче стоката отново е транспортирана у нас, тя е била разтоварена на около 2 мили от брега на Тюленово от български плавателен съд. Това е т.нар. „пране на цигари” - по този начин се спестяват огромни суми от акцизи, търговски отстъпки, митнически такси и ДДС.

При преекспорта печалбата от тази стока може да се утрои, каза военноокръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Граничните полицаи са задържани за 72 часа, но утре Военна прокуратура ще поиска постоянното им задържане, както и на останалите членове на организираната престъпна група /чуйте повече във втория звуков файл/.