Българите – най-информирани за телефон 112
Българите – най-информирани за телефон 112 / Валя Янева

Българските граждани са едни от най-информираните в Европа за работата на телефон 112, каза в Добрич Стоян Граматиков – шеф на дирекция „Национална система 112” към Министерството на извънредните ситуации. Според изследване на „Евробарометър”, възложено от Европейската комисия, услугата е популярна сред 60% от българите. В Румъния 57% от хората са информирани за телефон 112, а във Великобритания – само 8 процента. За Европа като цяло данните сочат, че 16% от населението на континента знае за спешния телефон.

 

Страната ни е от малкото държави в ЕС, в които разговорът на тел.112 може да бъде осъществен на най-разпространените езици в Общността - английски, френски и немски, допълни Граматиков.

 

Телефоните 150, 160 и 166 няма да бъдат прекъснати. Те ще бъдат технически пренасочени към тел.112 и гражданите ще могат да продължат да ги ползват, подчерта Стоян Граматиков.

 

Той заяви, че на спешния номер 112 се получават и фалшиви повиквания, без да уточни колко са те. Засега нарушителите няма да бъдат глобявани, защото много хора все още не знаят как действа системата. Иначе предвидените санкции са от 300 до 20 000 лева, а при повторно нарушение се удвояват, каза Граматиков.

 

„Има уволнен оператор на тел.112. Той е освободен за неадекватно поведение при постъпил сигнал, като не е задал точните въпроси на потърсилия помощ. Ситуацията е била овладяна от координатора на центъра. Не могат обаче да се допускат такива слабости, защото често става въпрос за човешки живот”, заяви Граматиков.

 

В прикачения файл чуйте още от Стоян Граматиков: