България на гражданите - Добрич с позиция относно ВСС
България на гражданите - Добрич с позиция относно ВСС / netinfo

 

Позиция по повод липсата на гражданско участие при избора на важни длъжности в съдебната система изрази „Движение България на гражданите – Добрич“. От местната структура подкрепят искането на „Сдружение България на гражданите“ Висшият съдебен съвет (ВСС) да прекрати процедурата за избор на главен прокурор.

В писмо до медиите, подписано от общинското ръководство на движението се казва: „Ние смятаме, че Сдружението има право да настоява за спиране на процедурите по избор на административни ръководители и ключови длъжности в съдебната система. Въпреки приетото решение на ВСС, към него така и не беше конституиран Обществен съвет. Това не гарантира гражданското участие в избора на толкова важни постове като този на главния прокурор.

Изборът на ключови фигури в съдебната система, като тази за директор на Националната следствена служба или за избор на изпълняващ длъжността Главен прокурор, без утвърден и работещ механизъм за гражданско участие, представлява недвусмислен знак, че новият ВСС продължава линията на стария на имитиране на съвместна работа с гражданските организации."

Общинското ръководство на "Движение България на гражданите" - Добрич официално открива днес офиса на партията на бул."25 септември" 62 А.