България е на пето място сред най-желаните от руските туристи дестинации
България е на пето място сред най-желаните от руските туристи дестинации / Дарик Добрич

България заема почетното пето място сред най-предпочитаните от руските граждани туристически направления. Това беше оповестено на конференция в курорт "Албена", която премина под наслов "Перспективи в развитието на руския туризъм в България". Във форума се включиха представители на 34 водещи руски туристически фирми.

Туристическият поток, който почиваше в Турция сега се преразпределя към други страни, коментира пред журналисти Валерия Романенкова, директор "Маркетинг и продажба" в туристическата фирма, организатор на проявата в "Албена". По нейни данни най-сериозно увеличение на руските туристи се наблюдава в Кипър, където практически отсъстват визови формалности. Второто място в момента си делят Гърция и Тунис, на четвърто място са курортните дестинации в самата Русия, а България се нарежда на почетното пето място като най-желана от руснаците дестинация.

Най-актуалният проблем пред руските туристи в момента е свързан с формалностите при издаване на визи, коментира тя. По време на форума стана ясно още, че руският турист търси хотели на брега на морето с хранене по формулата "всичко в цената" -24 часа в денонощието, с детски клубаве, анимация и безплатно плажно оборудване.

Ръст на руските туристи от 20-25% прогнозира генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук, който беше гост на форума. Той поясни, че в този процент влизат и руските граждани, които идват в страната ни, за да ползват имотите, които са купили тук. Живко Табаков, съветник на министъра на туризма, обяви, че над 300 хиляди руски семейства имат недвижимост в България.

Според търговския директор на "Албена" Мартига Тодорова, ръстът на руските туристи това лято ще бъде от порядъка на 5-10%. "Трябва да се борим за руския турист. Не бива да смятаме, че руснаците, които са посещавали Турция ще изберат автоматично България. Трябва да ги информираме коректно за всички преимущества на страната ни", коментира тя.