/ netinfo
На 8 септември в каварненското село Българево ще се проведе първият фолклорен събор „С песни и танци в Българево”. Местното читалище „Народен будител – 1940” кани за участие фолклорни певчески състави, индивидуални изпълнители на народна музика, инструментални изпълнители и танцови колективи от региона и страната.

Поканени са и майстори на народни занаяти, художници и творци на ръчно изработени сувенири и изделия.

„Надяваме се да се получи истински фолклорен празник”, каза за Дарик секретарят на читалището Мая Чалъкова.

Фестивалът ще започне в 10 часа на площада в селото. Първи на откритата сцена ще излязат домакините - известната певческа група за автентичен фолклор „Перуника”, т.н. българевски баби. Чалъкова сподели, че читалището работи за сформиране и на млада група за автентични народни песни.

„Идеята на фестивала е да прославим нашия изворен фолклор и да върнем любовта към него. Тя не е погребана. Искаме все повече хора да се обърнат с любов към българските традиции”, заяви Мая Чалъкова.

Засега участие са потвърдили около 10 групи, а програмата ще бъде 3-4-часова. Организаторите се надяват фестивалът да се утвърди и да привлече и вниманието на туристите и гостите от чужбина, които посещават района.