БСП-Добрич ще работят за 12 000 гласа на евроизборите
БСП-Добрич ще работят за 12 000 гласа на евроизборите / Дарик Добрич, архив

БСП-Добрич гласува листата от предложените от основните партийни организации в региона кандидати за евродепутати, съобщават оттам. Гласуването бе явно. В листата са Сергей Станишев, Антон Кутев, Георги Пирински, Евгени Кирилов, Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Петър Корумбашев, Радослав Иванов, Явор Гечев, Янаки Стоилов. Четирима от общо 14 предложени в нея, само местни представители, си направиха отвод.

В направения на конференцията отчет за работата на местната централа бе посочено, че за местни избори 2011 г. са спечелени 6 500 гласа за кандидата на БСП, за референдума за ядрената енергия 2012 г.са дадени 8 000 гласа „за", на парламентарните избори м.г. 10 000 са гласували за листата на социалистите. Целта на предстоящите евроизбори е в Добричко да се достигнат 12 000 гласа.

Конференцията реши да се обърне с декларация до Националния съвет в подкрепа на ръководството на партията и на правителството. В нея се посочва, че „основната задача пред местната партийна организация е активна, задружна работа и много енергия до предстоящите избори за Европейски парламент за значими резултати. Подкрепата е безрезервна за ръководството на БСП и за председателя Сергей Станишев. Единствената задача на ръководството на местните социалисти е да се направи това, което каза Сергей Станишев - БСП да бъде първа политическа сила на предстоящия евровот", се казва още в декларацията.

Извън дневния ред на форума, членът на Общопартийната контролна комисия на БСП от Добрич Диян Дяков и Жечо Попов - бивш дългогодишен председател на БСП-Добрич и бивш депутат, поискаха оставка на председателя на партията Владимир Калчев и на Изпълнителното бюро. Поискаха още двумесечен срок за провеждане на събрания по организации и подготовка на отчетно-изборна конференция, а дотогава да управлява служебно ръководство. Мотивът за исканата от тях оставка, че ръководството на БСП-Добрич не върши работа. Диян Дяков обяви още, че голяма част от присъстващите в залата не плащат членски внос и нямат място на конференцията.

Според председателя на БСП-Добрич - Владимир Калчев, едни и същи лица, на всички конференции, се опитват да създават смут и да объркват партийните членове. „Това са хората, които през целия този мандат не успяха да реализират амбициите си за ръководни постове в БСП. В техните действия има постоянна практика - винаги да се неглижира ръководството на партията, да се поставя под съмнение съществуването на основни партийни организации ".
Делегатите на конференцията определиха, че езикът на Дяков и Попов е „език на омразата".