БСП-Добрич чака проверка от Националния съвет на партията
БСП-Добрич чака проверка от Националния съвет на партията / Дарик Добрич

Местаната организация на социалистите очаква днес работна група, определена от Националния съвет на БСП, която има задачата да проучи сигналите за нарушения в БСП-Добрич.

Междувременно председателят на Общинския съвет на БСП в Добрич Владимир Калчев е изпратил жалба до Общопартийната контролна комисия, съобщи самият той. С нея оспорва решението на Националния съвет на БСП общинската отчетно-изборната конференция в Добрич, която се проведе на 7 април, да се отложи за месец.
Дарик припомня, че социалистите в Добрич проведоха форума, въпреки че ден преди това Националният съвет на партията настоя конференцията да бъде отложена.

"Решението на Националния съвет е противоуставно, тъй като е гласувано при липса на кворум на членовете на съвета – с 80 гласа, при необходими не по-малко от 86. То е немотивирано и без изходящ номер, съобщено е по телефона" – са казва в жалбата.

В нея се посочва още, че мотивите за отлагане на конференцията, изложени от Димитър Горов, който отговаря от Изпълнителното бюро за Добричка област, са неверни. Едно от притесненията на Горов било, че на конференцията ще се допуснат делегати, които не са избирани на събрание на основната си партийна организация, посочи Калчев. Той обясни, че в случая са визирани делегатите на две партийни организации от квартал "Балик", които в крайна сметка не са получили мандат за участие във форума, поради допуснати уставни нарушения. Според него категорично неверни са и други обвинения, че делегати за общинската конференция са излъчвани без да се провеждат събрания.

Работната група по организационното състояние на БСП-Добрич се оглавява от члена на местното партийно ръководство Деян Дяков, уточнява още Калчев. По думите му тя  не е представила доклад за работата си и затова не е ясно с какви мотиви Дяков е поискал отлагане на конференцията заради допуснати пропуски в отчетно-изборната кампания. Според Владимир Калчев националното ръководството на БСП е подвеждано умишлено за състоянието на организацията от други членове на БСП- Добрич.