Болниците в Тервел и Тошево -  с най-малко клинични пътеки
Болниците в Тервел и Тошево - с най-малко клинични пътеки / netinfo

Има намаление на броя на клиничните пътеки, по които ще работят тази година болниците в региона, беше отчетено на съвместна пресконференция по въпросите на здравната реформа, проведена в областна управа. 

Най - значително е намалението на пътеките в болницата в Тервел, съобщи директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова. При 25 пътеки за миналата година сега болницата в Тервел има договор за 15. Вече се  обсъжда въпросът за нейното преструктуриране като се засили дейността в извънболничната помощ. 
По думите на Пачолова и сега една голяма част от пациентите, които влизат в добричката болница чрез бърза помощ са от Тервелска община и едно добро развитие на бързата помощ в този регион ще обезпечи адекватно медицинско обслужване на населението. Пътеките в болницата в Генерал Тошево са намалени от 27 на 19. И в двете болници обаче има клинични пътеки за родилките и детските болести, подчерта д-р Пачолова.

По-малко са клиничните пътеки, по които ще работят и болниците в Балчик и Каварна. Двата града обаче са на близко разстояние и двете лечебни заведения биха могли чудесно да се допълват, за да няма пациенти, които да останат без медицинско обслужване в този район, включително от Албена, Шабла и Дуранкулак, коментира д-р Пачолова.

Здравната реформа предвижда създаването на спешни кабинети с до 10 легла, подчерта  директорът на РЦЗ  д-р Александър Щерев. В Добричка област такива кабинети ще има към всичките 6 филиала на Центъра за спешна помощ.