/ Дарик Благоевград, Десислава Янкулова
Председателят на Общонародната фондация „Христо Ботьов” - Боян Ботйов, гостува днес и утре в Силистра. Правнукът на генерал Кирил Ботев е поканен да присъства на изявите в чест на 140-годишнината от освобождението на Силистра на 10 февруари.

В навечерието на този празник Боян Ботйов се срещна с членовете на Клуб „Млади възрожденци – Горди българчета” от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Силистра. В следобедните часове той ще бъде приет от кмета на община Силистра  д-р Юлиян Найденов.

Правнукът на Ботевия род ще бъде гост и на колектива на Народно читалище „Христо Ботев – 1941”в  село  Българка”.

На 10 февруари е насрочена работна среща на членовете на Общинския клуб „Христо Ботьов” и Общински комитет „Васил Левски” с Ботйов.

Изграждането на паметник на Христо Ботев в Силистра, както и осъществяване на дарителска кампания за набиране на средства за паметника, са обсъдили днес по време на среща кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и Боян Ботйов.

Г-н Ботйов заяви, че инициативите за изграждането на паметници на Ботев в Силистра, Русе и Велико Търново са част от Националната програма за честванията на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Автори на идеята за изграждането на паметника в Силистра и организирането на дарителската кампания са членовете на Общинския клуб “Христо Ботев”, с подкрепата на Общински комитет „Васил Левски “. Кметът Юлиян Найденов пък изрази пълната си подкрепа и намерение за осъществяването на родолюбивата инициатива. Той увери, че в най-скоро време ще е ясен теренът, на който ще  се изгради бюст-паметникът, а мястото ще бъде предложено за широко обществено обсъждане.

Цветана Цанова, председател на Общински клуб "Христо Ботйов", припомни, че за инициативата на двата комитета "Ботев" и "Левски" за изграждане на паметник на революционера в града има решение на Общинския съвет. 

Утре Боян Ботйов ще участва в празничната церемония, с която Силистра ще отбележи 140 години от освобождението на града.