Близо милион събра БЧК за пострадалите от наводненията
Близо милион събра БЧК за пострадалите от наводненията / netinfo

Близо 1 млн. лева са средствата, които са събрани до този момент от кампанията на Българския червен кръст за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново. Това съобщи за Дарик председателят на хуманитарната организация Христо Григоров, който поясни, че парите ще бъдат предназначени единствено за домакинства, а не за държавни и общински сгради.

Националният съвет на БЧК е взел решение 50% от общата сума да бъде разпределена към Добрич, тъй като там водната стихия е нанесла най-сериозни щети, 40% от средствата ще бъда изпратени към варненския квартал „Аспарухово” и 10% остават за Велико Търново, който също пострада от наводненията преди месец, уточни Григоров.

Българският червен кръст стартира своята кампания за подпомагане на пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново още на 20 юни и месец по-късно равносметката е 1 млн. лева събрани средства.

„Решението на Националната обществена комисия бе тези пари да се дават само за възстановяването на домакинства, не на държавни институции”, заяви председателят на БЧК.

По думите на Григоров Добрич е с най-сериозни щети вследствие на водната стихия, затова и най-много средства ще бъдат разпределени там- близо 500 000 лева. Варна и Велико Търново ще получат съответно по 40% и 10% от общата сума. „Добрич е много по-сериозно пострадал. Докато в „Аспарухово” нещата бяха моментни, това мина и замина. Докато в Добрич нещата са много по-бавни, наводнението беше много по-голямо, водата се оттече много по-бавно и разрушенията са много по-големи и по-сериозни. Велико Търново също беше засегнато, там също има пострадали семейства. Но някак там нещата не бяха толкова драматични”, отбеляза Христо Григоров.

Кампанията в помощ на пострадалите от наводненията продължава.