Близо 100 официални гости идват в Добрич за празника на града
Близо 100 официални гости идват в Добрич за празника на града / netinfo
Около 100 дипломати, почетни консули, представители на побратимени градове, депутати и кметове ще уважат Добрич на празника на града 25 септември. Днес се навършват 68 години от влизането на българската армия в Добрич след Крайовския договор, който върна Южна Добруджа в пределите на България.

Сред очакваните гости са военното аташе при посолството на Турция в България полковник Хюсню Темел и генералният консул на Руската Федерация във Варна Анатолий Шелкунов. По традиция ще пристигнат и делегации от побратимени общини от Залаегерсег - Унгария, Кавадарци - Македония и Шафхаузен - Швейцария.

Празничните прояви ще започнат в 09.00 часа на мемориалния комплекс Военно гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. По-късно ще бъдат поднесени цветя на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ и др.

В 10.30 пред хотелски комплекс “България” ще започне детско шоу с участието на деца от детските градини в града.

Основното събитие за деня е тържествената сесия на Общинския съвет и връчването на званието “Почетен гражданин на Добрич”. Тази година отличието получава агрономът проф. Христо Контев. Тържеството започва в 10.30 часа в зала "Добрич". В Художествената галерия в 11.30 часа ще бъде открита юбилейна изложба на академик Светлин Русев.

Програмата предвижда около 12.15 часа по обед на площад „Свобода” да се извие гигантско хоро, на което ще се хванат близо 1000 певци, музиканти и танцьори от добрички фолклорни състави. Мажоретките, участнички в Шестия международен фестивал на мажоретния танц “Златен помпон”, ще демонстрират умения в дефиле в центъра на Добрич от 14.00 часа.