Бившият шеф на ВиК пише до МРРБ, праща доклад с оздравителни мерки
Бившият шеф на ВиК пише до МРРБ, праща доклад с оздравителни мерки / Дарик Добрич, архив

Доскорошният управител на ВиК-Добрич Радослав Русев изпрати отворено писмо до МРРБ с равносметка за свършената работа по време на неговото управление и план за оздравяване на дружеството. В писмото, адресирано до министър Десислава Терзиева, Русев настоява да получи информация за причините, паради които е освободен от поста.

Към писмото е приложена средносрочна стабилизационна програма за ВиК Добрич, която по думите на Русев е първата и единствена подробна програма от конкретни мерки, които ще доведат дружество до нормално опериране след период от още две години. Мерките са групирани в пет пакета и предвиждат намаляване на физическите загуби на вода с поредица от малки проекти, с което ще се постигне нетен ефект от около 6 000 000 м3 на година, както и постигане на 95% събираемост.
Сред заложените мерки за оздравяване на ВиК-Добрич са намаляване на годишното потребление на електрическа енергия с около 5 ГВч и излизане на свободния пазар, както и оптимизиране на дълга и финансовите разходи – от 1.9 милиона лева на година до около 1 милион.

„Огромната ми молба е тези анализи, планове и предложения да бъдат разгледани не само от колегите във ВиК -Добрич, но и от управляваното от Вас Министерство на регионалното развитие. ВиК Добрич има нужда както от контрол, така и от подкрепа в изпълнението на оздравителната си програма. Ще се радвам на дългосрочна приемственост, която само МРР може да осигури”, посочва в писмото Русев.

„С моя наследник организирахме колегиално предаване на работата и като цяло съм оптимист, че работата продължава и той е мотивиран да продължи започнати инициативи и да стартира нови. Проблемът е малко по-дълбок. В периода след парламентарните избори, всички колеги, клиенти и търговски партньори на ВиК Добрич бяха изцяло убедени, че е въпрос на дни дружеството да получи своя нов управител. Това не е нормална ситуация. Убеден съм, че малко по-голяма предвидимост и последователност биха дали огромни ползи за държавната част от ВиК сектора”, коментира Русев.

В писмото си той отчита резултатите, постигнати по време на неговото управление - увеличена с 16% събираемост, сериозно намаляване на финансовата загуба (от 700 хил.лв. на полугодието през 2012 г. до 170 хил.лв за същия период тази година), овладян спад в приходите. Бившият шеф на ВиК признава, че трудностите в дружеството продължават – има чести спирания във водоподаването, отчита се лек ръст в енергийната консумация и нужда от по-добър воден баланс. Според Русев обаче към средата на 2013 г. ВиК  работи в условията на бюджет, съобразно който ще приключи годината на печалба, макар и малка.

В отвореното писмо Русев настоява да научи аргументите, с които е бил освободен от поста и оценка за работата си като управител на ВиК-Добрич.

„Причината да искам това не е професионална суета. По-голямото ми дете е 4-годишна  дъщеря, която тепърва учи как е устроено обществото, държавата, институциите. Тя ще бъде гражданин на България и поне в детската й възраст заедно със съпругата ми ще направим всичко възможно това дете да има критично, но уважително, отношение към институциите. На въпроса „тати защо вече не ходи на работа в Добрич“, тя трудно ще приеме отговор „Мина, има смяна на правителството и всички като мен ги сменят“. Дори конюнктурно коректен, този отговор не е в полза на никой. За мое съжаление аз нямам друг, просто не получих такъв. Ще се радвам да го имам, макар и със закъснение”, казва Радослав Русев.

Той посочва, че изпраща текста до Министерството като отворено писмо, воден от стремежа информацията за управлението на дружеството да достигне до повече хора. „Това може да бъде само от полза за 600 служители, 190 000 потребители и управляваното от Вас министерство – принципал на водния оператор”, казва Русев.