Бившият ЦУТНТ стана частна общинска собственост, искат да го правят развлекателен комплекс
Бившият ЦУТНТ стана частна общинска собственост, искат да го правят развлекателен комплекс / Дарик Добрич, архив

Бившият Център за ученическо, техническо и научно творчество /ЦУТНТ/, закрит през 2010 година, бе деактуван от публична в частна общинска собственост. Това стана с решение на общинските съветници на днешната сесия. Имотът е с площ от 11 387 кв.метра, заедно с построените в него сгради и се намира на бул."Добруджа" №1. В общината е депозирано заявление от Валентин Николов Лазаров, който желае да закупи имота с намерението там да изгради комплекс за битово-развлекателни дейности. Лазаров посочва, че с това ще създаде възможности за отдих и спорт на деца и възрастни от близките квартали. В инвестиционното намерение не са дадени повече подробности.

Докладната записка на кмета на Добрич предизвика дебати в заседателната зала на Общинския съвет. Арх. Емилия Добрева от БСП заяви, че не е убедена, че имотът вече не може да удовлетворява публични обществени потребности. Според нея мястото е добро за обособяване на Център за възрастни хора. Тя посочи като пропуск в докладната липсата на скица на имота.

Атанас Атанасов от „Атака” пък заяви, че инвестиционният интерес на Валентин Лазаров е поднесен неуважително и несериозно, защото изобщо не става ясно какъв ще е този битово-развлекателен комплекс, а живеещите наблизо имат право да знаят това.

Зам-кметът Иван Колев подчерта, че сградата се руши и върху нея има непрестанни посегателства. Затова според него е важно сега имотът да се деактува, а после ще се реши за какво ще се използва той. Кметът Детелина Николова допълни, че досега към бившия ЦУТНТ е имало интереси за създаване на частни лаборатории, земеделски комплекси и др. Галина Митева от групата на БСП попита защо общината е чакала няколко години да отпадне обществената потребност и не е направила нищо за имота.

Докладната записка бе приета с 27 гласа „за”, 4 „против” и 4 „въздържал се”.