Билетът за автобус – по скъп след месец?
Билетът за автобус – по скъп след месец? / netinfo

До един месец ще е ясно, дали и с колко ще се вдигне цената на билета за градския транспорт, заяви за Дарик шефът на „Пътнически превози” Валентин Василев. В момента билетът струва 60 стотинки, а последното повишение на цената е било преди около година. Сега Василев прогнозира поскъпване с 10-15 процента, ако се вдигнат цените на други продукти и услуги.

 

Елементите, които влияят на поскъпването на градския транспорт, са поне 10, каза Василев. Цената на билетите скача, ако се вдигнат разходите за ремонт, резервни части, автогарови услуги. Причина за по-скъп билет е и повишението на цената на винетките за автобуси с около 60% - от 320 на 500 лева. Дори вдигането на минималната работна заплата оказва влияние, твърди транспортният шеф.

 

Най-важни обаче са цените на горивата. „В началото на годината имаше увеличение, но от вчера наблюдаваме леко понижение”, обясни Василев. Затова в момента горивата не са достатъчен аргумент за поскъпване на билетите. Василев заяви, че няма информация дали цените на билетите в други градове са се вдигнали. Превозвачите щели да следят конюнктурата и да кажат кога да се очаква повишение и с колко.