Библиотеката в Добрич очаква 25 компютъра
Библиотеката в Добрич очаква 25 компютъра / netinfo

Регионална библиотека „Дора Габе" ще получи 25 компютъра  по програмата „Глобални библиотеки", чийто донор е  Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс".  Общо 900 български библиотеки ще бъдат оборудвани с модерна компютърна техника по тази програма, която се предвижда да продължи до 2013 година. 

Очаква се до края на тази година компютърната техника да пристигне в Добрич, а междувременно  ще се проведе обучение на персонала, съобщи директорът на регионалната библиотека Пенка Христова. Тя обясни, че 10 от очакваните компютри ще се насочат към информационния център, в който сега има само  3 работни места.

Библиотеката ще получи още  10 компютъра за изграждане на обучителен  център, където библиотекари и читатели ще могат да  се обучават  за работа с интернет и други информационни технологии.  Останалите  5 компютъра   ще бъдат използвани от служителите на регионалната библиотеката.

Читалищните библиотеки също могат да  кандидатстват за включване в програмата, обясни Пенка Христова.  На 9 юни в Добрич ще се организира  среща за популяризиране на проекта сред читалищните библиотеки в областта. До  24-ти юли те трябва да  са готови с  проектните си формуляри.  В Добрички регион има 101 читалищни библиотеки.