Маратон на четенето 2017
Маратон на четенето 2017 / Дарик Добрич
Истински празник на книгите и четенето устроиха в Регионална библиотека „Дора Габе“ деца, ученици и възрастни – участници в Маратона на четенето, който се провежда ежегодно по повод 23 април – Световния ден на книгата и авторското право. Кампанията е национална и в нея през целия месец април се организират премиери и други събития, свързани с литературата, а на самия Маратон, идеята е участниците да прочетат пред публиката свои любими произведения.
 
Старт бе даден в 10.00 часа с връчване на наградите на институцията за най-активни читатели. При децата до 14 години това е 8-годишният Владислав Станчев, а при възрастните – Гинка Димова, дългогодишен преподавател в ЕГ „Гео Милев“. Тя каза, че винаги е смятала, че книгите имат не само силата да променят хората, а и лечебно въздействие и това е доказано чрез научни изследвания. „Книгите са наша екзистенциална опора, наш водач и спасител и затова Атанас Семов отбелязва, че едната ръка на човека е създадена да държи книга.“, сподели читателката.

Гинка Димова
Дарик Добрич


Тази година бе връчена и награда за най-четящ клас – IV А от СУ „Д. Талев“ с класен ръководител Росица Божилова. Преподавателката разказа, че благодарение на сътрудничеството с Библиотеката, пред децата е отворен широко прозорец на знанието, тази година са чели активно Роалд Дал, насърчени от екипа на културния институт, изпитват преклонение и постоянно препрочитат Дора Габе, която е наша землячка. Учителката обеща до края на учебната година класът да посещава още по-активно Библиотеката.
 
Най-активен партньор на Библиотеката е СУ „Любен Каравелов“, чийто директор получи грамота. В залата бяха ученици от училището. В Маратона се включиха и от СУ „Д. Талев“, СУ „П.Р. Славейков“ и ОУ „Хр. Ботев“.
 
Маратонът откри зам.-кметът Елка Димова. Първи чете на публиката поетът Сашо Серафимов. И двамата се обърнаха към присъстващите деца с насърчение да четат, защото е хубаво и важно. Четенето ви прави творци, така вие летите, измисляте свои герои и случки, възприемате и си представяте нещата, а не ги приемате наготово нарисувани във филми от други автори, отбелязаха и Сашо Серафимов и Елка Димова. Поетът бе избрал приказка от Ангел Каралийчев, който призна, че редовно е чел на своите деца, докато са били малки.

Маратон на четенето 2017
Дарик Добрич

 
Тази година Маратонът е посветен на 140 години от рождението на Елин Пелин, 115 години от рождението на Ангел Каралийчев и 110 години от рождението на Емилиян Станев.
 
При откриването бе поднесена и драматизация по приказката „Дядовата ръкавичка“, изпълнена от деца от градина „Бодра смяна“.