/ Дарик Добрич
Равнището на безработица в Добричка област е едно от най-ниските в страната, съобщи директорът на Бюрото по труда Васил Сивков. Регионът е на пето място сред другите в страната, които имат най-малко регистрирани безработни. За месец юли нивото е 5.1% и намалява с 0,4 процентни пункта спрямо предходния месец. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 4 057. В сравнение с месец юли 2016 г. безработните в Добричка област бележат значителен спад - с 1 659.

В град Добрич броят на регистрираните безработни през месеца е 1 101. Равнището на безработица е 2,5% при 2,7% предходния месец. Рекордно ниските нива са традиция от няколко месеца. Обяснението е сезонната заетост, но и стартът на няколко схеми по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", касаещи младежи, хора над 50 години и трайно безработни.

На работа през юли 2017 г. в област Добрич са постъпили 656 души. На първичния пазар на труда реализация са намерили 554. По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 102-ма. През месеца в заетост са устроени 150 младежи на възраст до 29 години, както и 101 продължително безработни лица с регистрация в бюрата по труда над 1 година.

През юли в бюрата по труда са заявени 515 работни места, от които 470 на първичния пазар на труда. Най-много са от сферата на хотелиерство и ресторантьорство (143), следват търговия (86), преработваща промишленост (82), селско, горско и рибно стопанство (28), операции с недвижими имоти (24), строителство (18). По програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени 45 работни места.
 
Към момента са актуални 289 работни места. Търсят се 10 лекари, 20 учители, трима фелдшери, две медицински сестри, училищен психолог, педагогически съветник, 6 социални работници, счетоводител, шофьор на товарен автомобил, сервитьор, помощник готвач, огняри, шивачи, животновъди и др.