Безработицата е най-големият проблем за община Крушари
Безработицата е най-големият проблем за община Крушари / Дарик Добрич

Бюджетът на Крушари за 2015 г. възлиза на 6 млн. 858 хил.лв., съобщи за Дарик кметът на общината Добри Стефанов. За  държавни дейности са предвидени  5 млн. 87 хил.лв., а общинските дейности са на стойност 1 млн.771 хил.лв. Преходният остатък е в размер на 2 млн. 276 хил.лв. Общата субсидия възлиза на 2 млн. 926 хил.лв., а изравнителната субсидия - на 531 хил.лв. Заложените собствени приходи са в размер на 680 хил.лв. , а целевите капиталови средства са  168 хил.лв. За снегопочистване са отделени 55 хил.лв., за ремонт на общинските пътища – 167 хил.лв. Предстои до 14 февруари Общинският съвет на Крушари да одобри  предложената финансова рамка на бюджета.

Със средства от преходния остатък през тази година ще бъде почистено и укрепено дерето в с.Северняк, ще продължи изграждането на закрития плувен басейн в училището в Крушари и ще се ремонтира  улица в с.Телериг., информира кметът Стефанов. В капиталовата програма са заложени още ремонти на общинска сграда в с.Полковник Дяково, на битов комбинат в с.Коритен, изграждане на спортна площадка и парково осветление към ЦДГ – Крушари, закупуване на автобусни спирки в селата Телериг, Загорци и Габер, ремонт на Дом за стари хора в с.Добрин, както и улични ремонти в част от селата на общината.

През настоящата година ще бъде завършен ремонтът на пътната отсечка от Лозенец  до Божурово – граница с община Добричка с дължина около 1 км. и 300 м. Ще бъде ремонтиран и участъкът между селата Добрин и Благовец. През 2015 г. ще бъде направен основен ремонт и на пътя Александрия – Крушари – Паскалево – Добрич, който е продължение на ремонтирания път Александрия – Северняк – границата с Румъния.

Като основен проблем за община Крушари Добри Стефанов посочи голямата безработица, която в момента достига 45%. „Нужно е държавата да върне поминъка на хората – животновъдството. Имаме 35 хил.дка пасища, но животните прогресивно намаляват” – коментира Стефанов. Той акцентира и върху останалите проблеми пред общината -застаряващото население, сравнително високото ниво на битова престъпност, липсата на удобен транспорт и обслужването на автобусните линии. Вече е договорено с ръководството на „Пътнически превози” в почивните дни да бъдат пуснати автобуси до Крушари, а във всичките 19 населени места в общината да има поне по две влизания на ден – сутрин и следобед, уточни Добри Стефанов.