Безплатна дневна грижа за болни деца ще предлага от лятото ДМСГ - Добрич
Безплатна дневна грижа за болни деца ще предлага от лятото ДМСГ - Добрич / Дарик Добрич

През лятото екипът на Дома за медико-социални грижи в Добрич ще стартира нова услуга – ще заработи сектор „Дневна грижа” за деца със здравословни хронични заболявания от общината, за които е проблем да посещават масовите детски градини и ясли, съобщи за Дарик д-р Елена Димитрова - временно изпълняващ длъжността директор на Дома. Идеята е да се предлагат целодневни и почасови безплатни услуги за семействата на болните деца. За малчуганите ще се грижат лекар, рехабилитатор, педагог и психолог. Капацитетът на сектора ще е около 20 деца на възраст от 1 до 5 години, а финансирането на дейността ще се поеме от социалното заведение.

27 деца от Дома в Добрич са осиновени от началото на годината до момента, съобщи още д-р Елена Димитрова. Едно дете е реинтегрирано в биологичното си семейство, а две деца са настанени в Център за настаняване от семеен тип. 19 от осиновяванията са в чужбина, а 8 – в България. От чуждестранните осиновители преобладават тези от европейските страни, не липсват и осиновители от САЩ. При международните осиновявания много често се вземат деца с малформации и сериозни здравословни проблеми, сподели д-р Димитрова. Тя разказа за скорошни случаи от Дома в Добрич, при които са били осиновени дете с пълна слепота и няколко деца с изоставане в нервно-психическото развитие. Вчера в Дома е получен рапорт-доклад на социални работници от чужбина за развитието и състоянието на осиновено от Добрич дете,  което в последните години се случва много рядко, сподели още д-р Димитрова.

70 деца на възраст от няколко дни до 8 години са настанени в момента в ДМСГ – Добрич. За тях се грижат 120 души, от които две трети са медицински персонал. За първи път наесен ще бъдат изпратени четирима първолаци, три от тях ще посещават помощното училище „Петър Берон”, а едното дете ще бъде посещавано от ресурсен учител, тъй като е трудноподвижно.