Без търговски обекти близо до пътя
Без търговски обекти близо до пътя / DarikNews

Забранено е изграждането и експлоатацията на търговски обекти в обхвата на пътищата, припомнят от Областното пътно управление. Подобни дейности са предпоставка за възникване на транспортни произшествия и се регулират от Закона за пътищата. Нарушителите подлежат на санкции. Наказанието за дейности, които застрашават безопасността на движение или използването на пътищата извън предназначение, е глоба от 300 до 2000 лв. при първо нарушение за физически лица.

При желание за крайпътна търговия от собственици на частни имоти, разположени в обслужващата зона, обектът се  изгражда в частната собственост, като мястото предварително се съгласува с ОПУ-Добрич. Целта е  да не се навлиза в сервитута на републиканските пътища.

ОПУ-Добрич припомня, че съгласно пътния закон е забранено движението по пътищата на непочистени от кал машини. Тази практика създава реална опасност за участниците в движението от наносите по пътното платното.Това нарушение също подлежи на административни санкции. Предвидената в закона глоба при първо нарушение е от 200 до 500 лв.