Бавят заплати в ДЗИ - Генерал Тошево, работещите излизат на протест
Бавят заплати в ДЗИ - Генерал Тошево, работещите излизат на протест / Дарик Добрич

Работещите в Добруджанския земеделски институт - Генерал Тошево излизат на протест в сряда от 13.00 часа. Това съобщи председателят на синдикалната организация в института Елена Колева. Недоволството е породено от  неизплатени заплати в института. Работниците не са получили възнагражденията си за месец ноември, има забавяне и на декемврийските им заплати. Протестното шествие ще тръгне от хотел „България”, ще премине пред сградата на община Добрич и ще стигне до Областна управа.

В Добруджанският институт работят 300 човека и 290 от тях са членове на синдикалната организация, поясни Колева. Очаква се голяма част от служителите да се включат в протеста.

Средната работна заплата в Добруджанския институт е 550 лева, а работниците получават по 319, въпреки че са високо квалифицирани кадри, посочи Колева.

През 2012 година в института е направено 10-процентно съкращение. От синдикатите се опасяват, че след изборите догодина отново ще се стигне до съкращения. Анализите им показвали, че бюджетът за заплати през 2013-та ще стигне само до месец август.

Добруджанският земеделски институт е част от 27 института към „Селскостопанската академия”, чийто бюджет е много намален, обясни Елена Колева. По думите й, за да функционират нормално всички звена към Академията са необходими 31 млн. лева, а за тази година тя разполага с 23 млн. лева и не се предвижда увеличение на бюджета.

Утре в столицата също ще има протест. Пред Министерството на земеделието ще излязат служители на земеделски институти от София и региона. Поради трудното за пътуване време добруджанци ще подкрепят протестиращите в столицата с декларация.