Балони с хелий и доброволци ще пазят посрещащите слънцето на Камен бряг
Балони с хелий и доброволци ще пазят посрещащите слънцето на Камен бряг / kavarna.bg

500 светещи балона с хелий ще бъдат разположени на протежение 1.2 километра на брега на село Камен бряг. Тяхната цел е да пазят почитателите на ритуала по посрещане на слънцето - Джулай морнинг, които се събират по традиция в нощта срещу 1 юли на скалите. Това съобщи за Дарик кметът на Каварна Цонко Цонев. Празнуващите ще бъдат охранявани от служители на РПУ - Каварна, членове на ВМРО - Добрич и доброволци.

"На всяка пристигаща в Камен бряг кола ще раздадем найлонови чували, за да си прибират хората отпадъците след празненството", каза още Цонев. Ще им бъдат връчвани и листовки с указания и информация за опасностите, които ги очакват на скалите в селото. Инициативите са на община Каварна и Сдружение "Еко Норд" на Юрий Чарийски.

Концертът на Камен бряг, който се провежда от няколко години всяка сутрин на 1 юли, ще започне в 4.15 часа с изпълнения на група Гранулом, съобщи Цонко Цонев. След тях, верните приятели на Каварна БТР ще излязат със собствена програма, а в 5.33 ч., когато се очаква да изгрее слънцето над Камен бряг, започва и изпълнението на групата с Джон Лоутън, който също по традиция изпява култовата песен на "Юрая Хийп" July morning на сцената в селото от няколко години насам.

Село Камен бряг е сред най-предпочитаните места за посрещане на слънцето на 1 юли. За съжаление високите скали на брега са причина за чести инциденти през годините - и по време на ритуала и през цялото лято. На празника миналата година, загина 23-годишният Веселин Михайлов от Варна, който падна от 30-метрова скала. Самото място на трагичния инцидент тогава не бе обезопасено.