Балконите на блок „Свобода“ трябва спешно да се укрепят
Балконите на блок „Свобода“ трябва спешно да се укрепят / Дарик Добрич
Балконите на блок „Свобода“ трябва спешно да се укрепят
83059
Балконите на блок „Свобода“ трябва спешно да се укрепят
  • Балконите на блок „Свобода“ трябва спешно да се укрепят

Балкони на блок „Свобода" в центъра на Добрич са опасни и трябва спешно да се укрепят, съобщи зам.-кметът по благоустройство арх. Боян Коларов. По искане на собственици от блока, специалисти от Камарата на инженерите са направили оглед на няколко апартамента, чиито тераси са в най-тежко състояние. Издадено е становище, че ситуацията е предаварийна. Установено е, че балконите са провиснали и имат надлъжни пукнатини.

Коларов уточни, че за състоянието на блока са подавани многократно сигнали до общината от живущите с молба за съдействие, но досега всеки път е отказвана помощ на основание, че грижата за имота е на собствениците. Сега, кметският екип е решил да съдейства, каза той. Ще се търси начин да се финансира нужния ремонт от държавния фонд за бедствия и аварии и от национални програми, пред които да кандидатства общината.

Боян Коларов вече е провел среща със собственици, на която са се отзовали всички домоуправители и хора, притежаващи магазини на приземния етаж. Апартаментите в блок „Свобода" са 74. Коларов подчерта, че не всички балкони са опасни, но единственият начин да се реши проблемът е терасите да се изрежат и да се изградят наново. Вече е решено Камарата на инженерите да направи пълен оглед на всички жилища, за да се установи размера на проблема, допълни зам.-кметът.

Той припомни, че блоковете "Свобода" и "Пирин" са строени като сгради извън сеизмична зона преди земетресението от 1977 г., след което им е правено два пъти укрепване на конструкцията с противоземетръсни шайби. (чуйте подробности в аудиото)

Балконите на блок Свобода трябва спешно да се укрепят
netinfo