Балетният конкурс Анастас Петров ще се проведе за 17-ти път в Добрич
Балетният конкурс Анастас Петров ще се проведе за 17-ти път в Добрич / netinfo

Балетният конкурс „Анастас Петров“ ще се проведе в Добрич за 17-и път на 13 и 14 юни. Ежегодната балетна среща ще даде възможност на сцената на ДТ „Йордан Йовков“ да представят своето майсторство млади балетисти от цялата страна. Проявата е включена в  Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2015 г.

Конкурсът ще се проведе под патронажа на кмета Детелина Николова, организатори са Община град Добрич и Фондация „Международен балетен конкурс-Варна” с подкрепата на Министерство на културата и със съдействието на Драматичен театър „Йордан Йовков“.  Ще присъстват Димитър Димитров - Председател на Фондация „Международен балетен конкурс-Варна” и представителят на Министерство на културата Ралица Базайтова. Участниците се състезават в две възрастови групи: старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът ще се проведе в два състезателни тура - задължителна класическа хореография и класическа и съвременна хореография.

Участниците ще бъдат оценявани от жури, в което са  включени наши изтъкнати дейци на балетното изкуство. Председател ще бъде доц. Ясен Вълчанов – премиер-солист на Софийската национална опера и балет, балетен педагог в НБУ-София и НАТФИЗ. Членове на журито са Бойко Неделчев - премиер-солист, балетен педагог в Националното училище за танцово изкуство София, Любомир  Кацаров - премиер-солист, балетен педагог  в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" – Варна, Росен Канев - премиер-солист на Софийската национална опера и балет и Сара-Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската национална опера и балет.

Ще бъдат връчени следните награди и отличия:

Голяма награда „Анастас Петров”;

Една специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”;

Първа, втора и трета награда в двете възрастови групи;

Две поощрения за съвременна хореография и две поощрения за резултатна педаготическа работа.

Откриването е от 9.30 на 13 юни.