Балчишки художник откри изложба във Финландия
Балчишки художник откри изложба във Финландия / община Балчик

Изложба от 15 дървени пластики на балчишкия художник Николай Савов бе открита в културно-информационния център Укко-Коли, Финландия. Творбите са вдъхновени от финския епос „Калевала" - сборник от около 23 000 стиха.

Преди откриването на изложбата във Финландия творбите бяха показани в галериите на Балчик и Варна. Още в първите минути от официалното представяне на проекта в Укко-Коли десетки финландци се запознаха с българския прочит на „Калевала" от Николай Савов. На арт събитието присъстваха Пламен Бончев - посланик на Република България във Финландия и кметът на Община Балчик Николай Ангелов.

В словото си дипломатът сподели, че макар и географски разделени, финландци и българи имат общи моменти в исторически план, а творчеството на Николай Савов е още един пример за традиционното приятелство между нас. Посланик Бончев благодари на кмета за вниманието, което Община Балчик отделя на културата, и за оказаното съдействие тази изложба да бъде видяна и във Финландия.

След Укко-Коли дървените пластики ще бъдат показани в Кухмо, а през лятото те ще бъдат подредени в централната библиотека на столицата Хелзинки.