Балчик възражда три исторически обекта с 5,3 млн.лева
Балчик възражда три исторически обекта с 5,3 млн.лева / stroitelstvo.info

5 300 000 лева ще струва проектът на община Балчик за исторически туризъм, спечелен по ОП"Регионално развитие", по който ще бъдат възстановени три обекта. Проектът се казва „Подобряване на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура на територията на община Балчик" и включва консервация, реставрация, експониране и популяризиране на старата мелница, крепостта „Дионисополис" и текето в с.Оброчище. Собственото участие на общината във финансирането е на стойност 1 млн.лева, информира Димитър Димитров - началник на отдел „Евроинтеграция и международно сътрудничество" в кметството.

Около 3,5 млн. лева от общата сума за проекта е предвидена за реставриране на старата мелница. Тя е издигната през 1909 година, била е изпепелена, строена е отново и в момента е в много лошо състояние. След реконструкцията тя ще върне оригиналния си външен вид. Ще бъде изграден туристически и културно-информационен център, в който ще започват и завършват културно-историческите маршрути за гостите на града. Сградата ще има изложбена част. Предвижда се да бъде направена тематична експозиция, наречена „Пътят на зърното". Тя ще запознава с историята на обработката на земята, отглеждането на реколтата, нейното прибиране, транспортиране и съхранението, меленето на зърното и направата на продукти от брашно. Там ще се изложат и запазените елементи от старата мелница. Другата разработена тема е „Културни маршрути и знаци на времето". Тя ще представи историята на Балчик и обитателите му през различните епохи. Специално място ще бъде отредено на историята на сградата.

По проекта ще бъде възстановена и част от късноантичната и средновековна крепост „Дионисополис", която е паметник с национално значение. Предвиждат се дейности по западната порта на обекта и по дължината на крепостната стена, в която влизат една кула на север и две от южната страна. Пространството наоколо ще бъде почистено и облагородено.

Текето в с.Оброчище ще бъде реставрирано и консервирано, ще се подмени покривното покритие, ще се изгради туристически информационен център, помощни помещения и художествено осветление на алеите.

Дейностите по проекта трябва да приключат в срок от 24 месеца след подписването на договора за финансиране. Очаква се трите обекта да бъдат възродени и отворени за посетители през 2014 година.