Балчик
Балчик / Дарик Добрич
В Белия град паркингите са безплатни, пешеходните пътеки ще са като клавиши на пиано
В Балчик очакват незапомнен досега успешен туристически сезон. Прогнозата направи в ефира на Дарик кметът на Белия град Николай Ангелов. „2016 г. беше обявена за най-добрият туристически сезон на България откакто се води статистика, а очакванията за 2017 г. са за още по-добра година. Това важи и за община Балчик.  Убеден съм, че това ще се случи, защото не е имало толкова ранни резервации и заявки до този момент” – коментира Ангелов. Той посочи, че очакванията са за ръст както на българските туристи, така и на представителите на румънския, руския пазар, на страните от бившия източен блок  и западните туристи. 

Три плажа в общината очакват новите си стопани – централен и нов в Балчик и  централен плаж  в Кранево, посочи  Николай Ангелов. Той бе категоричен, че през  април плажовете ще бъдат отдадени за стопанисване. Миналата година единствено плаж Робинзон между Балчик и Тузлата е останал безстопанствен, но той трудно може да се нарече плаж, а по-скоро диво място, допълни кметът и  подчерта, че  през последните няколко години общината не е имала никакви проблеми с концесионерите и наеметелите на плажовете и  те винаги се поддържали  чисти. 

Кметът на Балчик коментира и широко разпространеният проблем с паркирането през летния сезон. „В града няма обособени зони за паркиране, но няма въведени и рестриктивни мерки. Общинските паркинги в Балчик са безплатни,  единственият платен паркинг  е в района на Двореца. Смятам, че въвеждането на рестриктивни мерки спрямо водачите на автомобили  ще обиди гостите на града. Когато сме дискутирали дали да направим платени паркингите и да си вдигнем приходите, сме преценявали, че когато се напълнят, нямаме възможност да предложим допълнителни подходящи терени и удобни места за паркиране. Щом не можем да осигурим удобни места за паркиране, няма да въведем и рестриктивни мерки. В момента нямаме физическа възможност и места за обособяване на допълнителни паркинги, затова не е редно да вземаме такси и да глобяваме гражданите. Нямаме паяци и скоби, но най-интересното е, че нямаме и никакви ПТП-та в крайбрежната зона” – коментира градоначалникът. 

Той разказа още, че с оглед на повишената сигурност на гражданите и гостите на Балчик в долната част на града има инсталирано видеонаблюдение. Отделно през летния сезон се очакват и 20 командировани полицаи – българи и румънци, които ще подсилят присъствието на колегите си в района.  Служители на Гранична полиция пък ще патрулират по  Дамбата и крайбрежната зона. 

С настъпването на пролетта няма събудени свлачища в района на Балчик, информира още кметът Николай Ангелов. Според него единственото притеснение в момента е свързано с района на „Двата петела”, където има леки пукнатини и разместване. „При нас всички свлачища са картирани, имаме на много места измервателни уреди, които се следят от Геозащита. В момента няма притеснителни данни и индикации от тези уреди за опасност от свлачищни процеси” – заяви Ангелов.

Той коментира и двете каси на входа на държавния културен институт „Двореца”, които продължават да съществуват към днешна дата. Кметът не скри възмущението си от подобен прецедент и припомни, че в края на миналата година Общинският съвет на Балчик за пореден път е гласувал декларация, с която се е опитал да призове Министерство на културата и СУ „Св.Кл.Охридски” да се договорят. И в момента по информация на кмета между двете ведомства се водят интензивни преговори, които до края на май се очаква да бъдат финализирани.

Всички миналогодишни  събития от културния календар на община Балчик се запазват, а вече са постъпили заявки и за нови фестивали, информира още Николай Ангелов. Той призова меломаните да се включат в благотворителната кампания на „Академия класика” – организатор на фестивала  Balchik Classic Days за закупуване на нов концертен роял за Балчик. Роялът ще бъде поставен в сградата на старата мелница, която от тази година ще се използва като концертна зала е с уникална акустика и климатизация. Предстои община Балчик да стартира съвместен проект с Националната музикална академия за провеждане на майсторски класове и обучения в Белия град.

 „Идеята е Балчик да стане град на пианото. Като външен израз на тази идея от тази година пешеходните пътеки в града ще изглеждат като клавиши на пиано” – съобщи още Николай Ангелов.