Балчик - най-предпочитан от българи и румънци през 2016 г.
Балчик - най-предпочитан от българи и румънци през 2016 г. / Дарик Добрич

10% ръст на туристите през  2016-а година спрямо предходната, отчитат в Балчик, съобщи пред Дарик Добрич кметът на морската община Николай Ангелов. 10-но увеличение е постигнато и в реализираните нощувки, които наброяват 1 800 000 от началото на годината до края на септември. За същия период Балчик е бил посетен от над 330 хиляди туристи от 35 държави. Най-многобройни са били българските летовници, следвани от румънците и германците. Ръст се наблюдава и в посещението на чехи, поляци, скандинавци и французи. Северното Черноморие е било предпочетено още от индийци, пакистанци, китайци и японци, чийто интерес е бил провокиран главно от развитието на голф туризма в региона.

Николай Ангелов коментира и идеята за създаването от черноморските общини в Североизточна България  на общ инвестиционен фонд, с който да се осигурява пристигането на летище Варна на туристи, чрез нискотарифни авиокомпании.

„Принципно подкрепям подобна идея. Това е практика, която съществува в целия свят. Вече водихме разговор в тази посока.Тази идея трябва да се прецезира,  да се уточни точно формата, под която ще съществува фонда, начина на управление и финансовите параметри. Това дали община Балчик ще участва или не в подобен фонд  е решение на Общинския съвет. Смисълът  е част от приходите, които получаваме като туристически данък, да ги реинвестираме в нискотарифни авиолинии, които ще спомогнат в следващите години да имаме по-големи приходи от туристически данък” – обясни Ангелов.