Балчик - културна столица, Доминго идва догодина
Балчик - културна столица, Доминго идва догодина / Дарик Добрич

Балчик се превърна в културна столица на добруджанското Черноморие, заяви кметът на Белия град Николай Ангелов, който отчете свършеното през трите години от мандата си. През тези години в Балчик са организирани 220 културни събития и два нови фестивала - театралният „Виа Понтика" и за класическа музика „Балчик класик дейс". Доразвит е фестивалът на късометражното кино. Самодейни състави от Балчик пък са гастролирали в цяла Европа.

По всяка вероятност, през м.юли 2011 година в Балчик ще има концерт на световноизвестния тенор Пласидо Доминго. Организацията на концерта може би ще бъде поверена на промоутърска фирма. Причината общината да не може сама да свърши работата според Ангелов е абсурдна - кметството трябвало да открие процедура за изпълнител по Закона за обществените поръчки, тъй като в противен случай не може да се плати огромният хонорар на певеца. Процедурата е необходима и за други дейности около събитието, които са на стойност над 15 хил.лева.

Хонорарът на Доминго е в рамките на неколкостотин хиляди евро, каза Ангелов. Той допълни, че общината може да задели 1 милион лева, но очаква да получи също толкова приходи и няма намерение да дотира концерта. За изявата били необходими оборудване и сцена със специална настилка, каквито няма в България и може би ще бъдат наети от Сърбия. Вече било уточнено какви трябва да са цветята, съблекалните, столовете, кетъринга, безшумните прожектори и двата мерцедеса ЕС класа, които тенорът поискал. Той ще пее вероятно на стадиона, който имал отлична акустика.

Ангелов разкри, че през изминалото лято в общината се обадили от импресарска къща, представляваща друг велик тенор - Хосе Карерас, като поискали по-малко пари от Доминго за евентуален концерт. Не било достатъчно обаче времето за организацията му.