Балчик иска да стопанисва цялата Дамба и да ремонтира пропадналия участък
Балчик иска да стопанисва цялата Дамба и да ремонтира пропадналия участък / Дарик Добрич

Община Балчик иска да стопанисва цялата Дамба, за да може да ремонтира пропадналия участък по брегоукрепителното съоръжение, съобщи кметът Николай Ангелов. Той припомни, че Дамбата е с обща дължина от 8 километра, като частта до Двореца, която попада в строителните граници на града е общинска, а останалите около 3 километра са държавна собственост. Точно този участък се нуждае от основен ремонт, след като част от него пропадна при високите приливни вълни през 2009-2010 година, а друга е затрупана от съществуващо в района свлачище.

Според Ангелов най-добре е тази отсечка да се изгради наново, като се измести на около 50 -100 метра навътре в морето, за да се избегне опасността тя отново да бъде увредена от свлачищните процеси. За реализирането на такъв проект са необходими около 15-20 милиона лева, посочи кметът на Балчик. Общината се надява да получи финансиране от заделените в тазгодишния републикански бюджет 500 млн. лева за инвестиции в регионите. Идеята е проектът за реконструкция на пропадналия участък от Дамбата да започне още тази година и дейностите да приключат през 2015-а. 

Процедурата по прехвърляне на собствеността на цялото брегоукрепително съоръжение на община Балчик вече е в ход. Ангелов разчита процесът да се ускори, защото „не е нормално едно съоръжение да има двама стопани”.