Балчик чака 4 млн.лв. от държавата за възстановяване на щетите от дъждовете
Балчик чака 4 млн.лв. от държавата за възстановяване на щетите от дъждовете / Дарик Добрич

4 млн. лв. е поискала община Балчик от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, съобщи кметът Николай Ангелов. 880 хил.лв. от тази сума е предвидена за корекции на деретата на реките Краневска и Осиновска. Останалите средства са за преодоляване на последствията от дъждовете и за укрепване на активизирано свлачище във вилна зона „Фиш-фиш”, ул. 5-та и ул. 6-та.

„В района има пропадане на земни маси, избила е подпочвена вода, в момента се работи, за да се разбере къде е източникът” – коментира Николай Ангелов. Той съобщи, че няма пострадали вили, тъй като  крайните постройки са на дестина метра от свлачището. Въпреки това съществува опасност при следващ дъжд да има  по-големи поражения, прогнозира градоначалникът.

Той коментира и настоящия туристически сезон като подчерта, че Балчик се е напълнил с туристи тази година твърде късно, чак в края на юли.  По традиция най-многобройни в Белия град са руските летовници, следвани от  скандинавци  и румънци. Въпреки че това лято сезонът се очертава като по-слаб, през септември се очаква нов прилив на туристи, каза кметът.  Той информира още, че само за юни месец в общинската хазна са постъпили около 180 хил.лв  от платен туристически данък.