Ателие 13 и педагози приветстват пролетта
Ателие 13 и педагози приветстват пролетта / снимки: Валентина Добринчева

Екипна и сплотена звучи пролетната изложба на Ателие 13, която се откри в добричката градска художествена галерия на 22 май. Тя заема централната зала и без много обяснения в заглавията на картините разказва на посетителите за красотата на пролетта, местността Яйлата, цветните сънища в летните нощи, ябълките, чановете, за живота и смъртта. Напипват се и помирисват земята и цъфтежа. С много внимание към природата и духа на човека в нея работят членовете на Ателие 13. Това спомена и при откриването техният обединител Христо Кралев. А участниците в изложбата, освен него, са Галина Георгиева - с натюрморти, Венета Ганчева - с характерната си и от текстилните пана пъстра и едроформена живопис, Христо Константинов - с нежни безименни акварели, Георги Атанасов - с митологични рисунки, Борил Цонев - с абстрактна текстурна живопис, Димитър Костадинов с дървопластики, Николай Тодоров също с абстрактна живопис и гостът Калина Кралева - с графики. В пролетната сбирка на 2009-та на Ателие 13 няма излишни неща. Художниците обърнаха внимание на присъстващия кмет на Добрич и на гостите при откриването, че трябва да се мисли за осигуряване на възможност градската галерия да прави откупки, освен че организира изложби, за да може поколението на демокрацията да не остане бяло петно в архивите на изобразителното изкуство, реализирано в Добрич през прехода - време на тежко материално положение на държавата. След година Ателие 13 ще чества 20-годишнина от създаването си, като творците смятат да организират голяма изложба в Добрич и извън пределите му, представяща и създаденото на пленер, който да ознаменува юбилея.



"Композиция в синьо" на Мария Попова

Една друга зала в галерията е подредена с творбите на формацията на художниците - педагози от Добрич. Групата е наследник на Окръжно ателие, регистрирано през 1978 г. като регионална структура на националното в София. Понастоящем тази формация включва 25 автори, които живеят, работят и творят в нашия град като преподаватели по изобразително изкуство във всички видове и степени средни и висши учебни заведения, като ръководители на школи и ателиета за работа с деца и ученици.
Десет от тези автори представят своето изкуство на традиционната Национална изложба на художниците - педагози "Велико Търново - 2009", която също се откри на 22 май, паралелно с добричката. Там представят творби добричлиите: Недко Недков, Николай Тодоров, Кирил Петров, Гинка Димова, Цветан Манев, Здравко Тошев, Светлин Стоянов, Никола Даскалов, Велин Николов, Светла Симеонова.
Изложбата в Добричката галерия включва 15 педагози, които работят в областта на изящните и приложните изкуства: Кирил Петров, Никола Даскалов, Светослав Бъчваров, Цветан Манев, Здравко Тошев, Иванка Якимова, Мирослав Спасов, Светлин Стоянов, Дарина Стаматова, Стела Славова, Мария Попова, Милена Ангелова, Светла Симеонова, Олга Иванова, Гинка Димова.
Изложбата е в зала 5 на Художествена галерия - Добрич от 22 май до 8 юни.