Екипът на Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство“ /АКИГ/ представи днес успешно реализираните дейности и постигнатите резултати по проект по ОП”Конкурентноспособност”.
Сред постиженията могат да бъдат откроени подобреното качество на услугите в местната ресторантьорска и хотелиерска дейност чрез създадения информационен сайт www.culinaryarts.bg, популяризиращ традиционната кулинария и бит в Североизточния регион. Сайтът съдържа он-лайн резервационна система и база данни, които да подпомогнат туристите в намирането на място за отдих и почивка. Сайтът също предлага панорамна „разходка“ на обекти, които са членове на клъстера.
Друго важно събитие, стимулиращо партньорството и генериращо нови идеи и форми на сътрудничество по проекта, беше проведената Национална конференция на тема “Кулинарията и гостоприемството – фактор за успешно развитие на туризма”. На събитието присъстваха представители на хотелския и ресторантьорски бизнес, институции от сферата на туризма, образователни институции и много други. Всички те споделиха своя опит, идеи и желание за развитието на по-разнообразни и по-качествени услуги в кулинарния и туристическия бизнес.
Най-мащабното събитие, предвидено по проекта - Международното кулинарно изложение, се състоя в Добрич на 10 и 11 юли т. г. Целта на двудневната кулинарна фиеста беше да покаже разнообразието и богатството на традиционните ястия, поднесени по атрактивен и иновативен начин. Събитието се радва на широка публичност - над 8000 зрители са наблюдавали изложението в он-лайн пространството, а десетки се запознаха с кулинарното майсторство на гостуващите готвачи на живо в комплекс „Летен театър“.
Сред новите проекти, по които Асоциацията работи, са изграждане на Център за иновации в кулинарния бизнес в град Варна, организиране на обучения по кулинарни изкуства, демонстрации, състезания и др.