Асоциацията по ВиК заседава без представители на водното дружество
Асоциацията по ВиК заседава без представители на водното дружество / Дарик Добрич

Ще се стабилизира ли финансово ВиК Добрич, или ще се наложи общините от Добричка област да се обединяват с друг ВиК оператор – тези въпроси поставиха за обсъждане по време на днешното събрание на Асоциацията по ВиК кметове от региона. На срещата отсъстваха представители на водното дружество, а председателят на Асоциацията, д-р Маргарита Новоселска обясни, че не е отправила покана към тях, заради отказ от предоставяне на информация във връзка с погасяване на задълженията им, в това число и към енергодоставчика на фирмата.

Кметът на Добрич Детелина Николова за пореден път постави въпроса за нарушената инфраструктура след ВиК аварии и ремонти. „Общините даваме прекалено много от себе си, за да помогнем на държавата в лицето на нейното ВиК дружество. Нашите инвестиции от общинските бюджети са немислими от гледна точка на ефективност и ефикасност, когато насреща имаме за партньор недостатъчно организирана работа на оператора поради финансови затруднения. В тази връзка ние искаме да се разсъждава ще се обединяваме ли с друг ВиК оператор и ще се стабилизира ли ВиК Добрич” – коментира Николова.

Зам.-кметът на Тервел Пламен Желязков поиска да знае кой ще плаща евентуални финансови корекции по проектите за водните цикли, по които бенефициенти ще бъдат Асоциациите по ВиК, а неговият колега от община Шабла Георги Тодоров се заинтересува доколко общините ще имат отношение по вземане на важните решения и по реализацията на плана за инвестиции.  От отговорите на д-р Новоселска стана ясно, че на този етап конкретика не е възможна, а яснота ще има след сключването на договорите за водните цикли.

Асоциацията по ВиК заседава без представители на водното дружество
netinfo

 

На събранието беше приет отчет за изпълнението на бюджета на Асоциацията по ВиК и дейността й през 2014 г., а членовете на Асоциацията дадоха принципно съгласие за сключване на договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на водните системи и съоръжения. Беше гласуван и бюджета на организацията за 2015 г. в рамките на 32 187 лв., от които държавната вноска е в размер на 10 хил.лв., а останалата сума се разпределя процентно спрямо всяка от общините. От изнесената информация стана ясно, че до момента само община Шабла е внесла годишната си вноска за 2014 г. на стойност 99 лв, а останалите общини трябва да погасят задълженията си в срок до края на март тази година.

Предстои да бъдат обявени конкурси за назначаване на трима щатни служители към Асоциацията по ВиК, стана ясно още на днешното събрание. Обявените позиции са за ръководител, който е добре да бъде с юридическо образование, финансист и ВиК инженер. Заради  ограничения бюджет заплатите им ще бъдат в рамките на 950, 750 и 850 лв., посочиха от ръководството на Асоциацията. Съобщено беше и че вече е пристигнало оборудването и обзавеждането на офиса на организацията, който се намира в Областна администрация.