Ангел Кунчев
Ангел Кунчев / пресцентър, Министерски съвет
Не можеш да закриеш единственото инфекциозно в района, възмути се епидемиологът
Ситуацията в Добрич не е добра, но не е толкова драматична, поне на този етап, като във Видин преди няколко месеца. Това заяви главният държавен здравен инспекот д-р Ангел Кунчев. Той е заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов дадоха брифинг в областната администрация на Добрич.

Днес те посетиха областната болница в Добрич заради влошената епидемична обстановка и липсата на лекари.

"След значителния ръст има тенденция. През последните три седмици достигнахме едно плато, което е доста обнадеждаващо. Заболеваемостта в страната е много разнообразна", заяви Кунчев. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през август вече в областта са нараснали до 580.

Костадин Ангелов: Тестовете за коронавирус за ученици и родители трябва да са безплатни

По думите му в последните 1-2 седмици властите са се справили с един пробив – опазени са най-рисковите звена, старческите домове, където вирусът е много смъртоносен.

"Въздушно-капкова инфекция като COVID-19 няма как да бъде спряна. В Добрич не е добра ситуацията, но не е толкова като драматична, като във Видин преди няколко месеца", сравни доц. Кунчев.

„Не може да закриеш единственото инфекциозно отделение, което обслужва цялото Северно Черноморие. В цяла България има едва 104 инфекционисти“, поясни той.

По думите сега трябва да се вземат мерки, тъй като към ноември ситуацията ще се усложни заради сезонния грип.