Американци строят  до Каварна най-големия вятърен парк у нас
Американци строят до Каварна най-големия вятърен парк у нас / netinfo

Финансирането на най-голямата инвестиция във възобновяеми енергийни източници у нас подписа американският инвеститор AIS (Ей И Ес) в присъствието на премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката Петър Димитров. В близост до Каварна американската компания ще строи вятърен парк за около 270 млн. евро.

Проектът „Свети Никола” предвижда до Каварна да се построи вятърна електроцентрала с мощност 156 мегавата. Това ще бъде най-големият парк в България с огромно значение за енергетиката на страната, заяви премиерът Сергей Станишев.

Президентът на американската компания, която у нас строи още и ТЕЦ „Марица Изток 1”, Пал Ханрахат коментира, че инвестицията има антикризисен характер и ще позволи на България да играе ролята на стабилен енергиен център в региона. Ветропаркът ще се състои от 52 вятърни турбини и ще бъде управляван и експлоатиран от AES-Gio Energy. Компанията има подписан 12-годишен договор за изкупуване на произведената електроенергия с Националната електрическа компания.

Цялата инвестиция е на стойност от 270 млн. евро, от които 198 млн. евро са банков кредит, а 60 млн. евро са собствен капитал на американската компания. Проектът трябва да бъде завършен до октомври 2009 година.