Албена ще е домакин на Европейско първенство по петанк за мъже
Албена ще е домакин на Европейско първенство по петанк за мъже / netinfo

България ще домакинства за пръв , което ще се проведе в периода 24-27 септември 2015 г. в Албена, информират от комплекса. В събитието се очаква да вземат участие спортисти и зрители от 36 европейски страни, като сред тях са и представители на най-силните отбори в тази дисциплина от Франция, Испания, Белгия и Италия. В състезанието ще се представи и българският национален отбор.

Официалното откриване на Европейското първенство по петанк за мъже ще се състои на 26 септември в 11:30 часа в спортната зала на курорта. Участие в церемонията ще вземат посланикът на Република Франция в България Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, който е и патрон на форума, представители на дипломатическите мисии, на държавната и местната власт, на деловия и бизнес елит.

Инициатор за провеждането на  Европейско  първенство в страната ни е председателят на Българската федерация по петанк архитект Калин Панайотов. На първенството ще присъстват председателят на  Световната  федерация по петанк Клод Азема, председателят на Европейската конфедерация по петанк Майк  Пек, секретарят на Европейската конфедерация по петанк Бруно Фернандес, както и световноизвестни в тази дисциплина спортисти. Сред тях са световният шампион по  петанк  Дилан  Роше и вицешампионът Диего Рици.

В програмата на събитието се предвижда, успоредно с официалните състезания, да се проведе и турнир за любители.