Албена отчита 16 млн.лева печалба за 2012 г., раздава висок дивидент
Албена отчита 16 млн.лева печалба за 2012 г., раздава висок дивидент / Дарик Добрич

"Албена" АД ще раздаде дивидент на акционерите си 0.75 лева на акция за изтеклата 2012 г., реши Общото събрание на дружеството на своето редовно заседание. Печалбата за годината на курортния комплекс е 16 689 227 лева. Съветът на директорите на дружеството се запазва в същия състав, акционерите гласуваха в него да влезе и Иванка Данчева. На събранието бе решено още да се тегли инвестиционен кредит за 3 200 000 лева, с който да се подпомогне изграждането на инсталацията за биогаз в село Момчил, която се очаква да е готова до два месеца.

Отчитаме много добра година, каза пред журналисти изп.директор на "Албена" АД Красимир Станев. За този сезон той очаква да се реализира същата печалба и се надява на 5% ръст при туристите от скандинавските страни и Русия, и задържане на нивото на посещения от българи, румънци и германци. Заплатите в курорта ще бъдат увеличени с 3 до 8%, казаха още от ръководството. През тази година в курорта ще се направят инвестиции за 15 млн.лева, а през идната - за 30 млн.лева при силен сезон.

Албена отчита 16 млн.лева печалба за 2012 г., раздава висок дивидент
netinfo

Албена гледа към развитие на спортен, курортен, балнео и други видове туризъм, освен ваканционния, каза Станев. Той смята обаче, че държавата не подпомага достатъчно туристическия бизнес, че няма изградена визия и програма за развитието му. Според него ресорният министър не е подходящ за поста си и "трябва новият да бъде от турски произход, за да прави туризъм, както умеят в Турция, където има забележителен ръст в сектора в последните години, основно благодарение на държавната политика".

Най-голямата слабост, според директора, в обслужването на посетители по Северното Черноморие, е липсата на полети до Летище Варна. Станев каза, че сега там кацат само авиокомпании от Русия и Австрия, а това далеч не е достатъчно. Той смята, че трябва да се популяризират голф игрищата, които са на световно ниво, и да се развие летището в Балчик.

През тази година предстои реконструкция на хотел "Кардам" на стойност 20 млн.лева, съобщи още Станев. Наесен започва и изграждане на аквапарк, който е много търсена атракция от почиващите. Съоръжението ще се простира на 30 декара между вариете-казиното и хотел "Ралица" и ще бъде допълвано в годините с нови забавления. През първия сезон на неговата работа - лято'2014, то ще бъде достъпно само за почиващите в "Ралица", поясниха от курорта.

Станев обясни още, че в намеренията на "Албена" АД е развитието на земеделското и на животновъдно стопанство. Предстои изграждане на кравеферма с 200 говеда, отглеждани за месо, и на свинеферма, където също ще има инсталация за биодизел от отпадъчни продукти. Дружеството изнася корнишони в Германия, тази година се очаква добра реколта от череши и други култури, слаби са само ябълките, каза той. В момента 35% от консумираните в курорта храни са с марката "Произведено в Албена". Целта е те да станат 65%.