Петанк в Албена и Приморско
Петанк в Албена и Приморско / netinfo

За втора поредна година в хотел Магнолиите в Приморско клуб, който е част от групата на Албена АД, се проведе международен турнир по петанк. Това е традиционна френска игра, която набира все по-голяма популярност по света и ще бъде за първи път представена официално като олимпийска дисциплина на Игрите в Париж през 2024 година. 

Албена отбелязва 50-годишния си юбилей с европейско по петанк

В турнира взеха участие състезатели от Чехия, САЩ, Франция, Израел, Словакия, Алжир, Русия и десетки отбори от цяла България. В основната дисциплина в играта по тройки титлата на Primorsko Open спечели отборът на домакините, който се водеше от главния организатор на турнира Емил Макаров от София. 
На турнира по двойки първото място спечели отборът на Израел. В крайното отборно класиране първото място заслужи Чехия. 

Израелци спечелиха турнира по петанк в Албена

През следващата година Приморско клуб ще бъде домакин отново на голям международен турнир по петанк, на който се очаква да пристигнат отбори от десетки държави. 

През 2019 година в България за втори път ще се проведе Европейско първенство по петанк за мъже, като то отново ще се състои във ваканционно селище „Албена“, което през последните години популяризира интересната френска игра в своя курорт и в дъщерните си дружества. В континенталния шампионат отново се очакват състезатели от над 35 държави.