Десертът "Уимбълдън", който Албена предлага на своите гости
Десертът "Уимбълдън", който Албена предлага на своите гости / КК "Албена"
Ваканционно селище „Албена“ ще посрещне по нетрадиционен начин  първия мач на най-добрата ни ракета Григор Димитров в най-стария от четирите турнира от Големия шлем Уимбълдън. Тенис курортът ще изненада своите гости с традиционния десерт, който е със 140-годишна история в кралския турнир на трева, сподели Светла Кръстева - мениджър "Хранене" в Албена. В голяма част на ресторантите на хотелите и в а ла карт ресторантите през следващите две седмици ще бъде предложен десерт "Уимбълдън", който включва уникална комбинация от ягоди с ванилова сметана. Това ще стане още този вторник, когато Гришо излиза срещу аржентинеца Диего Шварцман в двубой от първия кръг на основната схема.

Още по времето на Викторианската епоха се е считало за изискано да се консумират ягоди, чийто вкус години по-късно гали вкусовите рецептори на зрителите по трибуните, а сега и на гостите в Албена, разказва Руслан Йорданов - старши мениджър "Спорт" в курорта.
 
Легендата гласи, че Томас Уолси, който е бил влиятелен английски държавник и кардинал на Римокатолическата църква, първи измислил комбинацията ягоди със сметана. Специалният крем бил „диета“ на селяните, докато  ягодите се консумирали само от заможните.  Комбинацията била символичната  възможност бедни и богати да се съберат.
 
Десертът за първи път е поднесен на зрители през 1877 г., когато 200 човека изгледали финала на Уимбълдън, където Спенсър Гор се превърнал в първия шампион на турнира. От тогава насам са се консумирали тонове ягоди, като към днешни дни средно се изяждат по 28,000 килограма за двете седмици, в които Уимбълдън се провежда.