Ден на устойчивата енергия в Албена
Ден на устойчивата енергия в Албена / Албена АД
Ден на устойчивата енергия бе организиран в курорта Албена, съобщиха от комплекса. Събитието се проведе при голям интерес от страна на гости и служители на ваканционното селище.
 
„Стараем се да продължим да създаваме устойчив туристически продукт, който е едновременно конкурентноспособен и не нарушава равновесието в природата и обществото“ – така зам.-директорът по „Бизнес развитие“ в Албена АД инж. Димитър Станев откри събитието.

Албена АД ден устойчива енергия
Албена АД

В своята презентация той представи стратегията за устойчиво развитие, която Албена създаде и следва вече няколко години. Той разясни кои са мерките, които Албена взима за увеличаване на произведената собствена възобновяема енергия, спестяване на вода, налагане на собствени екологично отглеждани плодове, зеленчуци и месо, както и намаляване на отделяните отпадъци.

Албена АД ден устойчива енергия
Албена АД

Подчертан беше успехът на безплатния електрически транспорт, който прави излишни личните автомобили на туристите вътре в комплекса и е в полза на сигурността на пешеходците.
 
Представени бяха проекти за интелигентно използване на електрическа енергия в производството и домакинствата.

Албена АД ден устойчива енергия
Албена АД

Подчертано бе как производството на битова гореща вода в Албена се извършва по интелигентен начин в зависимост от различни фактори като слънцегреене и актуалните цени на електроенергията.
 
След презентациите гостите на събитието имаха възможност на живо да се запознаят с начина на функциониране на слънчевите батерии.

Албена АД ден устойчива енергия
Албена АД

Те се разходиха в био градините на Еко Агро и до биогаз електроцентралата на дъщерната компания Перпетуум Мобиле в база Момчил.
 
Събитието Sustainable Energy Week е организирано ежегодно от Европейската Комисия.