Агрофирмата „Фарин”АД ще протестира пред НАП заради невърнат ДДС
Агрофирмата „Фарин”АД ще протестира пред НАП заради невърнат ДДС / netinfo

На 5, 6 и 9 март служители на фирма „Фарин”АД ще протестират на пл."Демокрация" в Добрич заради невърнат от НАП-Добрич ДДС в размер на над 2 милиона лева. Това каза за Дарик шефът на фирмата Веселин Бакърджиев.

 

По повод на изявлението на шефа на НАП-Добрич Петя Банкова за назначена във фирмата данъчна ревизия през 2008 година, която още не е приключила, Бакърджиев заяви: „Редно ли е цели 6 месеца след назначаване на ревизията, НАП да иска информация за румънска фирма – наш контрагент -  при положение, че знаят колко е тежка процедурата за получаване на такива удостоверения от чужбина”.

 

По думите на Бакърджиев румънската фирма е съвсем лоялна. Тя се казва „Динпут уан” и е от Констанца. „Фарин” са им продали 10 000 тона пшеница и 10 000 тона слънчоглед, купени от български производители и изнесени за Констанца с румънски превозвачи. „От НАП можеха да проверят дали тази стока е напуснала страната", допълни Бакърджиев.

 

"Румънците си плащаха изрядно, за 6 месеца са ни превели 5 млн. евро. Ние теглихме кредити, за да внесем ДДС, то е внесено в България, какво общо имам аз с проверката на румънската фирма в Румъния?” – каза още Бакърджиев.  

 

Според него има негласна заповед от София да се бави възстановяването на ДДС. „НАП търси изрядните фирми да им спре парите, а шефовете на агенцията точат пари, както става ясно от медиите”, коментира Бакърджиев.

 

Чуйте думите му в прикачения файл: