Агрофирмата Фарин  протестира заради невърнат ДДС
Агрофирмата Фарин протестира заради невърнат ДДС / netinfo

Служители на фирма „Фарин”АД  ще протестират на пл."Демокрация" в Добрич заради невъзстановен  в продължение на 10 месеца  от НАП-Добрич ДДС в размер на над 2 милиона лева.  Протестът ще започне в 14.00 часа. Очаква се в него да се включат близо 300 работници.

Ще протестираме и срещу цялостното отношение на администрацията към българския бизнес, каза изпълнителният директор на „Фарин” Веселин Бакърджиев.   

Политиката на НАП е максимално бързо и безпрепятствено да възстановява ДДС за бизнеса, заяви преди дни  от своя страна директорът на НАП-Добрич Петя Банкова. Дирекцията обаче не може да възстанови данъка на фирми, в които са назначени ревизионни производства, докато ревизиите не приключат, обясни Банкова. Към момента тече данъчна ревизия в агрофирмата „Фарин”АД. Петя Банкова заяви, че от съображения за лоялност е поискала ревизията да се направи от екип на ТД на НАП-Варна. Причината е, че във „Фарин” работят 5-6 бивши служители на Данъчното в Добрич.

 

Ревизията във „Фарин” все още не е приключила. Варненският екип поискал информация чрез централата на НАП от данъчната администрация в Румъния за румънски контрагент на „Фарин”, с който има сключени сделки за десетки милиони лева. Отговорът бил, че в момента се извършва проверка на контрагента от данъчните служби в Румъния.

 

По повод на изявлението на шефа на НАП-Добрич Петя Банкова за назначена във фирмата данъчна ревизия през 2008 година, която още не е приключила, Бакърджиев заяви: „Редно ли е цели 6 месеца след назначаване на ревизията, НАП да иска информация за румънска фирма – наш контрагент -  при положение, че знаят колко е тежка процедурата за получаване на такива удостоверения от чужбина”.

 

От фирма „Фарин”АД са  получили разрешение за протестен митинг в Добрич и за 6 и 9 март.