Отбелязаха 111 години земеделско образование в Добрич
Отбелязаха 111 години земеделско образование в Добрич / Дарик Добрич
В Деня на отворени врати в училището беше показана дарена земеделска техника, както и двата гимназиални музея
Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич, заедно с още 33 професионални училища от цялата страна, ще получи грамота на церемония в МОН на 2 юни, съобщи за Дарик директорът на ПГАС Господин Господинов. Всички тези учебни заведения имат над 100-годишна история и ще бъдат отличени за своя дългогодишен принос за развитие на професионалното образование.

Аграрната гимназия отбеляза днес 111 години земеделско обучение в града с Ден на отворените врати. Гости на тържеството бяха зам.-областният управител Красимир Николов, шефът на РУО Жоро Тошков, общински съветници, както и представители на агробизнеса.

Още през 1885 година заможни селски стопани решават да основат земеделско училище в Добруджа. Дотогава в страната е имало само две – в Садово и в Русенско. Аграрната гимназия в Добрич е създадена през 1906 година и е имала в началото само 18 ученици, предимно деца на местни земеделци.

В момента в ПГАС се обучават 164 ученици в дневна форма на обучение и 20 – в самостоятелна.

През ноември м.г. гимназията отбеляза 110 години от основаването си. На благотворителна вечер училището е получило като дарение сериозна сума пари и техника. Със средствата са купени  нов автомобил, пръскачка, колесар и др. Дарени са торачка, доилен агрегат, 10 кошера за пчели, GPS навигация и др. Днес цялата техника бе показана на гостите на тържеството и на дарителите.

„Искахме да покажем и нашите музеи. Не успяхме да направим това на 20 май в Нощта на музеите, защото имахме зрелостни изпити”, каза Господинов.

 В гимназията има музей с фотодокументи и единствената по рода си сбирка на земеделска техника с експонати от началото на 19 до края на 20 век. В музеите може да се проследи развитието на селското стопанство през годините в региона. Най-старите машини са локомобил и вършачка. Сбирката притежава и няколко напълно окомплектовани трактора от 19 век на световно известни фирми. Амбицията на ръководството на гимназията и на училищното настоятелство е тези уникални музеи да бъдат популяризирани.

Аграрна гимназия Добрич музей
Дарик Добрич

Аграрна гимназия Добрич музей
Дарик Добрич

Аграрна гимназия Добрич музей
Дарик Добрич