Агитират младежите да се включват в доброволни формирования
Агитират младежите да се включват в доброволни формирования / Дарик Добрич

На 5 декември се отбелязва Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден отдаваме почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Тази година екипът на „Национална асоциация на доброволците в България" призовава отбелязването на празника да е насочено към популяризиране идеята за доброволчеството сред подрастващото поколение. Идеята е ученици на възраст между 16 и 18 години да бъдат запознати с дейността на доброволците, с което да се даде възможност за привличането им към доброволните формирования.

В тази връзка на територията на област Добрич в четири общини бе проведена „Демонстрационна евакуация на ученици и демонстрация на пожарогасителна техника". Занятията са за учениците от X-XII клас, тъй като те могат да бъдат обучавани за доброволните формирования. Демонстрации имаше в Балчик - СУ „Христо Ботев"; Ген.Тошево - ПГЗ „Тодор Рачински"; Крушари - СУ „Хр.Смирненски"; Тервел - ПГТО „Дочо Михайлов".

Справянето с бедствията, пожарите и други извънредни ситуации изисква сътрудничество и партньорство между структурите на гражданското общество, централните, областните и общинските власти, по-ангажирано и активно участие на гражданите в дейности, насочени към осигуряване на собствената им безопасност.
Един от начините за това е насърчаване и развитие на гражданските инициативи за създаване към общините на доброволни формирования за защитата при бедствия, пожари и други извънредни ситуации.

Доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.
Лице, навършило 16 години и ненавършило 18 години, може да бъде обучавано за доброволец, без да изпълнява конкретни задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях доброволецът се освобождава от работодателя за изпълнение на граждански, обществени и други задължения. За времето на участие в мероприятия той получава възнаграждение за сметка на държавния бюджет при условия, по ред и в размери, определени от Министерския съвет, като това време се признава за служебен или трудов стаж.