Административният съд потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет на Добрич
Административният съд потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет на Добрич / Дарик Добрич

Административен съд Добрич потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избор на Йордан Йорданов за кмет на Добрич. С това магистратите признават изборния резултат от балотажа на 1 ноември. Вотът на добричлии за кмет бе оспорен от ПП ГЕРБ, чийто кандидат за кмет Детелина Николова загуби изборите.

От партията изискваха повторно преброяване на недействителните и на действителните гласове от конкретно посочени секции. В решението на съда е посочено, че на първия тур на изборите неправилно отчетени като недействителни бюлетини са 57 броя. От тях 32 са за кандидат № 4 Детелина Николова, с което нейният резултат се повишава от 14 319 на 14 351 гласа, което представлява 49.060% от общия брой действителни гласове. Следователно при проведения първи тур на изборите за кмет Николова не е получила повече от половината от действителните гласове, за да бъде избрана за кмет на Община Добрич.
Неправилно отчетени като недействителни бюлетини за кандидат № 1 Йордан Йорданов са 6 броя, като неговия резултат се повишава от 5 639 на 5 645 гласа, което представлява 19. 298% от общия брой.

При преброяването в съда на недействителните бюлетини от втория тур на избора от всички 128 секции са установени няколко различия. Неправилно са отчетени като недействителни 8 бюлетини за Йордан Йорданов, като неговия резултат се повишава от 11 797 на 11 805 действителни гласа. Неправилно отчетени като недействителни са 5 бюлетини за Детелина Николова, с което нейният резултат се повишава от 11 514 на 11 519 действителни гласа. Разликата между двамата кандидати е 286 действителни гласа в полза на Йорданов.

Установените от съда резултати от повторното преброяване на действителните и недействителни гласове от проведения втори тур на избора за кмет на Община Добрич потвърждават решение № 277-МИ от 2 ноември 2015 г. на ОИК, с което за избран кмет на Община Добрич е обявен Йордан Йорданов, издигнат от коалиция "Реформаторски блок".

Решението на Административен съд Добрич подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщението му до страните.